TOZ Penkala - Kronika razvitka


TOZ Penkala International d.o.o. osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Iz malog pogona za proizvodnju olovaka i pastela izrasla je u današnje suvremeno trgovačko društvo s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji školskog i uredskog pribora.

Tradicija proizvodnje pisaćeg pribora u gradu Zagrebu seže, međutim, i dalje u prošlost zahvaljujući radu ing. Slavoljuba Penkale, jednog od vodećih svjetskih izumitelja 20. stoljeća, koji je 1906. godine patentirao i počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a 1907. godine i prvo nalivpero.

Od početne proizvodnje klasičnih pisala, Društvo je proširilo paletu proizvoda na suvremene proizvode za pisanje, crtanje i slikanje. Nove tehnologije, funkcionalnost, visoka i standardna kvaliteta afirmirali su TOZ kao pouzdanog partnera u poslovnim krugovima širom svijeta.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji s ing. Krunoslavom Penkalom, sinom ing. Slavoljuba Penkale, Društvo unosi temelje tradicije „Penkala“ u poslovanje uvođenjem proizvoda pod tim trgovačkim znakom tijekom 2000.godine i dopunom naziva tvrtke 2001.godine.